Imam Khumayni och kvinnor


Imam Khumayni sa:

"Det är genom Kvinnan som Mannen når Miraj"

"Vi vill att kvinnan ska vara på sin exalterade mänskliga status och inte någon leksak."



Imamens fru:

Imam erbjöd mig alltid den bästa platsen i rummet. Han började aldrig äta förrän jag kommit till middagsbordet. Han talade också om för barnen: 'Vänta tills Khanum kommer'. Han bibehöll respekten för mig och ville inte ens att jag skulle jobba hemma. Han brukade alltid tala om för mig: 'Sopa inte'. Om jag ville tvätta barnens kläder vid dammen, brukade han komma och säga: "Res dig upp, du borde inte tvätta".

I det hela, så ansåg inte Imam att sopa, diska, och även tvätta barnens kläder som en del av mitt ansvar. Om jag vid nödvändigheten ändå gjorde detta ibland så brukade han bli uppretad och uppfatta det som en orättvis behandling mot mig.

Även om jag gick in i rummet brukade han aldrig säga: 'Stäng dörren efter dig', men han väntade tills jag satte mig ner och sedan reste han sig själv för att stänga dörren.

Siddiqa Mustafavi , imamens dotter:

Han hade en extraordinär respekt för sin fru. Till exempel så ljuger jag inte om jag säger att under deras 60-åriga liv tillsammans, så började han aldrig äta före sin fru, och inte heller hade han den minsta förväntningen av henne. Under detta 60-åriga liv bad han aldrig henne om ett glas vatten ens, han brukade alltid hämta det själv. Om han befann sig i en situation som hindrade honom från att själva hämta vatten brukade han säga: 'Är vattnet inte här?' Han brukade aldrig säga: 'Res dig och hämta lite vatten åt mig'. Han var inte bara så mot sin fru utan även mot sina döttrar. Om han någonsin ville ha vatten, sprang vi entusiastiskt för att hämta det åt honom men han ville aldrig att vi skulle hämta vatten åt honom. Under de sista svåra dagarna i hans liv, varje gång han öppnade ögonen och var förmögen att tala, brukade han fråga: 'Hur mår Khanum?' Vi brukade svara: 'Hon mår bra. Skall vi be henne komma?' Han svarade då: 'Nej, hon har ont i ryggen. Låt henne vila'.

Imamens dotter igen:

Han var väldigt fäst vid sin fru och hade speciell respekt för henne, så mycket att han placerade sin fru på en sida och hans barn på andra sidan.

Jag minns en gång när Imams fru var bortrest och Imam saknade henne väldigt mycket. Han hade då en bister uppsyn, så vi brukade skoja med honom och säga: 'När Khanum är här, så ler Imam, och när hon inte är här så är Imam upprörd och bister.'

Vi skojade med honom, men hans bistra min försvann inte. Slutligen sade jag: 'Välsignad vare Khanum över att du tycker om henne så mycket'. Han svarade: 'Välsignad vare jag som har en sådan fru. Ingen annan har offrat så mycket i livet som hon har gjort. Om ni också är som Khanum, så kommer era makar också att tycka om er lika mycket'

Sayyid Hamid Ruhani :


En av Imams döttrar återberättar följande: 'I begynnelsen av mitt äktenskap, gick jag till Hajj Agha så att han kunde ge mig några råd. Han sade: 'Om ni make är upprörd, eller om han säger något till dig oavsett varför, eller uppför sig dåligt, säg inget vid det tillfället, även om du har rätt. Lämna det tills han har lugnat ner sig, säg sedan vad du har att säga.' Han gav också exakt samma råd till min make.

I början gav jag inte detta råd så mycket uppmärksamhet. Vid senare reflektion, så upptäckte jag sannerligen att roten till många familjeproblem är just denna punkt. Sedan dess, varje gång någon ville ha råd för familjefrågor, gav jag dem samma råd som Imam gav mig.



Om BARNUPPFOSTRAN så sa Imamen:

"Var ärliga med era barn så att även de är ärliga. Förebilderna för barnen är mammorna och papporna. Om ni uppträder korrekt med era barn, så kommer de att uppfostras på rätt sätt. Vad du än talar om för ditt barn, handla enligt det också."

Det finns säkerligen många fler, men det får duga såhär för tillfället.
Kan tillägga att det främst är Shiia muslimerna som har Imamen som en förebild.  Dock måste jag säga att det är många som är dåliga på att följa honom.


Kommentarer
Postat av: Veronica

Du verkar kunna mycket om Islam, lär mig!

Domedag och tecken tycker jag är väldigt intressant!

Kan du berätta ngt, om du orkar?

2008-01-18 @ 23:49:34
URL: http://veronicamalmsten.blogg.se
Postat av: THISISNTME

Först och främst; jag är en icke troende människa. Allt dravel som skrevs ner för X antal hundra år sedan rör mig varken i ryggen eller någon annanstans.

Och som svar på din fråga kan jag ju först upplysa om att jag slutade läsa ditt alltför ingående svar efter ett par meningar; jag jämför inte religionernas kvinnosyn. Jag är alltför dåligt insatt för att ge mig på sådant (religion intresserar mig lika mycket som bridge, d.v.s. inte ett jävla någe. Däremot uppskattar jag historia i största allmänhet) men vad jag menar är att islam och kristendom inte ligger särskilt långt ifrån varandra i grunden. Det är handlar om olika tolkningar av samma gud. Det var vad jag försökte framföra.

Än en gång; diskussioner med religion intresserar mig inte - religion intresserar mig inte. Jag kan inte, jag vill inte kunna och jag bryr mig inte. Punkt slut.

Till sist - vill du mig något är du fortsättningsvis hänvisad till min e-mailadress, alternativt göra som alla andra och posta en kommentar på min blogg; andras bloggkommentarer ser jag inte som något vedertaget kommunikationsmedel.

God afton.

2008-01-19 @ 01:55:49
URL: http://tadd.onion-systems.se
Postat av: Malin

Oj, vad arg du blev :O
Det trodde jag inte. Jag försökte att uttrycka mig på ett trevligt och icke hotande sätt - men misslyckades tydligen, med tanke på din reaktion.

Det är ganska enkelt, du sa att du hade läst Bibeln och Koranen, och påstod att de var ganska lika. Eftersom jag också läst båda böckerna och inte höll med dig, så sa jag det, och berättade varför. Istället för att bara säga "Du har fel"

Provocerande??

Vad du (okända människa) har för intressen bryr jag mig inte ett dyfft om. Vad du gör på din fritid som får dig att må bra, har inte jag nått behov av att veta.
Men faktum är att DU uttryckte en åsikt om religion, vare sig du gillar det eller inte, och då är det inget konstigt i att du fick en kommentar på det? Och speciellt eftersom den ev innehöll fakta fel? Det var inte jag som drog in dig i diskusionen (om man ens kan kalla ett par inlägg för diskusion) , det gjorde du alldeles själv :)

Du skrev:
Nej, islam förtrycker inte kvinnor - somliga av islams tolkare förtrycker kvinnor.

Jag har läst tillräckligt många utdrag ur båda De Stora Böckerna för att kunna konstatera att de är så lika att det är omöjligt att se någon fundamental skillnad i de båda trossätten.

Och eftersom det hade med kvinnansroll att göra, så förutsatte jag att du syftade på att kvinnornas ställning var väldigt lika, men var det inte det du menade så missuppfattade jag dig :)

Frid till dig

2008-01-19 @ 12:32:54
URL: http://malinastankar.blogg.se
Postat av: Lejla

Hej Malin.
Yes, jag är muslim.. infödd :) Vad kul att du kanske ska konvertera, det är ju lite ovanligt just nu med tanke på allt som händer.. terrorismen och det.. den felaktiga inställningen om Islam.. men jag har lärt mig att man aldrig ska ta illa upp av något sånt för så länge man själv vet vem man är som person och hur man själv tror på "sin Gud" så spelar det ingen roll vad andra tycker.. du vet det är alltid lätt för alla andra att sitta hemma och kommentera om saker som händer och som dom bara får HÖRA om.. inte uppleva.. ingen har ju den blekaste om varför saker och ting händer... handlar inte bara om "muslimska länder" utan om allt annat för den delen också :) Kul att läsa din blogg, någon med så bra inställning till Islam :)
MVH / Lejla

2008-01-19 @ 15:24:33
URL: http://hoochiemama.blogg.se
Postat av: Maria

Hejsan! Vad fint att du har lagt in denna text, var har du hittat det? Jag skulle garna vilja lanka till texten om det gar bra och kopiera en liten del till min blogg, hoppas att det gar bra :). Ha det gott och fred med dig!

2008-01-26 @ 20:42:40
URL: http://maryam.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0