Kosova blir självständigt idag!

17/2-2008 - en historisk dag!

Ser på en kosovoalbansk kanal på tv. Människorna tutar och åker runt i bilar, skrattar, gråter och är allmänt urflippade! Haha. En gammal man som de intervjuade grät av lycka och lättnad och en tonårig tjej sa att det var den lyckligaste dagen i hennes liv!
Jag tycker verkligen att de förtjänar sitt eget land.

Albanerna har varit under förtryck i många hundra år. Både av Turkar och serber. Innan kriget bröt ut så levde alla albaner i Kosova under förtryck. De fick t ex inte vistas utanför sitt hem, barnen fick inte gå i skolan etc.
Trots att Kosovas dåvarande president förespråkade en icke vålds metod (och mottag fredspris 1998) så var kriget väldigt blodigt. Främst så var det  albanerna som fick lida. De vart bort jagade från sina hem, uppställda på led för att avrättas, massakrerade (fick ögon, öron och andra kroppsdelar bort plockade medans de levde) mm.
Från serbernas sida så skulle dessa metoder användas på både män, kvinnor och barn. (som kan ses i filmerna nedan!)
Albanerna vart uppmanade att endast om det var nödvändigt, försvara sig mot manliga soldater. Civila, kvinnor och barn fick man inte ge sig på. Nu slank det sannerligen med en del sånna också tyvärr, men inte i närheten av i samma utsträckning som albanerna.

Titta gärna på filmerna. Men jag varnar för hemska bilder.

http://kosovaevidence.com/

http://www.youtube.com/watch?v=FfwKsUSTUEM

Den sista av de här filmerna har inklippt text som i mitt tycke generalliserar seberna väl mycket. Jag förnekar inte att det är serber som gjort det som visas på filmerna, min egen bild av serber är tyvärr också ganska fördomsfull. Men det finns seber som verkligen inte står bakom detta och det känns lite orättvist när de automatiskt blir utdömda. Men jag  förstår bitterheten som albanerna känner, så det är kanske inte så lätt att inte låta de genomspelgas i texten i en sån här film.


image24

Är dina åsikter och värderingar verkligen dina?

Tankar om medias makt är något som rör sig mycket i mitt huvud. Jag tycker att det är konstigt ibland hur vinklade artiklar och reportage är. Tänk så stor del av våra värderingar media trots allt lägger. Vare sig vi vill eller inte så blir vi hjärntvättade av det. Jag såg en intresant dokumentär på kunskapskanalen för ett par månader sen. Den handlade om hur lätta vi människor är att hjärntvätta. Genom media och reklam t ex. De gjorde ett test där de lät en grupp människor titta på en biofilm där de klippt in jätte snabba bilder av bananer. Bilderna visades så snabbt att beskådarna inte såg, och medvetet registrerade det. Omedvetet gjorde de det dock. Efteråt så fick personerna välja en frukt, äpple eller banan. Nästan alla valde banan. Samma sak med kvinnoideal skulle jag tro. För några år sedan i Sverige så ansåg man att det var lite större, bleka kvinnor som var mest attraktiva. Om kvinnorna var bleka så visade det på att de var rika och inte behövde vara ute i solen och jobba. Detta lever kvar i många länder fortfarande, kvinnor vill inte vara solbrända. Man tyckte verkligen att de var dessa feta och bleka kvinnor som var de vackraste, förmodligen för att de blivit i tutade hela livet att det är så det är helt enkelt! Precis som det i dag är tvärsom. Man ska vara brunbränd och smal med big boobs. Är det verkligen våran egna vilja som har bestämt vad som är vackert då, eller är det de allmäna värderingarna som påverkat oss, ofta genom media?

Om det går att påverka människors sexlust, intressen och värderingar genom mediashjärntvätt, då borde det väl inkludera människors synsätt på andra människor och omvärden också? För att ta ett exemel; att alla invandre är muslimer, och alla muslimer är terrorister och våldtäksmän, är en ganska vanlig uppfattning. Det är också en vanligt ämne att ta upp i media. Förmodligen så finns det ett samband.

Våra ideal och värderingar förstör så mycket för många människor. Muslimska kvinnor som inte törs gå ut pga att de blir trakasserade av svenskar, Invandrare som inte får jobb pga att de anses farliga, Unga kvinnor som tar sitt liv för att de inte känner sig tillräckligt attraktiva, massa pengar som läggs på skönhetsoperationer i jakten på manlig bekräftelse (istället för att ges till välgörenhet t ex!), eller kvinnor som går med i grupper som Pro ana.. Läste om det på en väns blogg nyligen och googlade en del på det. Tänkte dela med mig av (hemska!) inlägg som jag hittade, skriva av "annor".  Nu komemr jag ifån ämnet igen, som vanligt! :P Det får räcka så, förhoppningsvis så förstår ni min poäng!

RSS 2.0