Kvinnans rätt till arv

(Semir, nu har jag svarat på din kommentar i inägget "yttrandefrihet hit och dit". Ursäkta att det tog lång tid för mig att svara.)

Många tror felaktigt att kvinnan inom islams rättsregler inte har rätt till arv. Det kopplas sedan till att det är bevis för att hon:
1) Är mindre värd.
2) Inte kan ha hand om egna pengar.

Men enligt Islams regelverk så är kvinnan berättigad arvsrätt:


"För män finns en del av det som föräldrar och nära släktingar lämnar; och för kvinnor finns en del av det som föräldrar och nära släktingar lämnar, vare sig det är lite eller mycket" (Koranen 4:7)


Faktiskt så introducerade profeten Muhammed arvsrätt för kvinnor 700 år innan Birger Jarl gjorde samma sak i Sverige, dock ändå bara rätten att ärva hälften mot männens arv. Den muslimska kvinnan kan ärva mer, lika mycket eller mindre än mannen. Det som avgör vilket är hennes relation till den avlidna.

En sak som är viktig att ta med i beräkningen är att enligt Koranen så har kvinnan rätt till att bli försörjd. När hon gifter sig så får hon en gåva av sin man, mahr, som är hennes egna pengar som hon har rätt att göra vad hon vill för. Om hon väljer att jobba som hemmafru så kan den också fungera som pension. Att kvinnan har rätt till mahr ser man bland annat i den här versen:


"Ni ska återinföra de föräldralösa flickornas rättigheter, som ni bedrar på de hemgifter de har rätt till när ni vill gifta er med dem: ni ska inte utnyttja dem. De föräldralösa pojkarnas rättigheter måste skyddas likaså. Ni ska behandla de föräldralösa rättvist. Vad gott ni än gör, är Gud fullt medveten om." (Koranen 4:127)


Den här uppmaningen i Islam följs inte i många muslimska länder. I t ex Iran, som i vissa religösa avseenden är väldigt stränga, är det mer regel än undantag att föräldrarna istället får betala för att deras dotter ska få gifta sig. Där går pengarna till männens familj. Det finns risk för att ett sådant system leder till, för att inte säga, redan har lett till, att flickebarnen är oönskade eftersom de blir dyra att gifta bort. En del saker, oftast de saker som är männens rättigheter, förstoras upp, medans motsvarande som talar om kvinnans rättigheter och männens skyldigheter, förminskas! Ibland får man en känsla av att, i ett försök att rättfärdiga sitt levnadstätt, tror att om de är jätte stränga med halva religionen (kvinnans skyldigheter) så ska det uppväga att de med den andra halvan, kvinnornas rättigheter, inte bara struntar i, utan nästintill förnekar! Det finns en hadith av profeten Muhammed som säger såhär:

"Mannen är ena halvan av samhället och kvinnan den andra halvan"


Om man ska tro på samma sätt som de flesta muslimer gör, att religionen är ett sätt att leva, ett samhälle, så borde väl en korrekt tolkning av denna hadithen vara att i ett islamiskt samhälle så ska kvinnan ha rätt till de företräden och rättigheter som Gud har gett henne genom Islam?

Hur mycket pengar hon får i mahr är upp till henne själv att bestämma, hennes familj har ingen rätt till pengarna såvida inte hon själv väljer att lägga sina pengar på dem. Männen däremot har försörjningsplikt mot dels sin hustru och sina barn, men också mot sina, och ibland, sin hustrus föräldrar, sina yngre syskon, och om det behövs så även andra släktingar. Kvinnans andelar är hennes egna som hon kan investera eller ha som ekonomisk trygghet.
Därför finns regeln som talar om att om en förälder dör och efterlämnar sig lika många söner och döttrar, så ska dottern ärva hälften av det som sonen ärver.

Det är väldigt invecklat, så jag tar inte med allt, men några exempel på när en kvinna ärver mer än mannen kommer här:

Om en kvinna dör och efterlämnar sig en dotter och en make, så får dottern hälften av sin mammas kvarlåtenskap, medan mannen får en fjärdedel.
En kvinna dör och efterlämnar en make, en mor, två helbröder och en halvsyster från samma mor. Hennes halvsyster får en sjättedel av kvarlåtenskapen medan de två bröderna delar på en sjättedel, d.v.s., halvsystern får dubbelt så stor del som var och en av kvinnans bröder. En kvinna dör och efterlämnar en make, en helsyster och en halvbror från samma far. Maken får halva kvarlåtenskapen och hennes syster får den återstående halvan efter maken, medan halvbrodern är utesluten och inte får någonting. Men om det istället för brodern fanns en halvsyster från fadern, skulle hon få en sjättedel, d.v.s., halvsystern från fadern får en del, medan halvbrodern från fadern inte får någonting. Om ett barn till två levande föräldrar dör så får de dela lika på kvarlåtenskapen.


Kommentarer
Postat av: Mingla ♥

Är du duktig på bloggdesign? Hade behövt hjälp med en grej i så fall :)

2008-04-02 @ 14:01:29
URL: http://heymingla.blogg.se
Postat av: Malin

Nej tyvärr, jag är faktiskt jätte dålig..

2008-04-02 @ 14:16:33
Postat av: Jela

Haha dedär känner jag igen, hänger också upp massor av tvätt på dörrar o stolar.. aa u name it! haha :-)
Men det är skönt när det är gjort!

Ha en fortsatt trevlig kväll gumman.
Kram kram

2008-04-02 @ 23:35:35
URL: http://jela.blogg.se
Postat av: Maria

Svar: vald tillats i sjalvförsvar, sant. Men vad jag skrev var att TA SITT EGET LIV ar langt ifran accepterat enligt Koranen och ville darmed endast peka pa felet med att kalla en sjalvmordsbombare/terrorist för akta muslim och den snedvridning som görs av Islam och muslimer i media, vilket stör mig.

2008-04-03 @ 19:03:28
URL: http://marusschka.blogg.se
Postat av: Jela

Haha ere sant, jag tvättade inte heller hahaha :D orkade inte gå upp! Men imorn e jag ledig så då jäklar :D

Jodå jag förstod hur du menar, det är nog sant som du säger men ack så sorgligt! :D

kramkram

2008-04-04 @ 02:03:32
URL: http://jela.blogg.se
Postat av: Sheilan

Svar: Tack så mycket! Visst är lila en fin färg ;).
Jo haha, alltså jag brukar guldfärgad överkast med lila kuddar och den där "överkasten" på bilden ligger jag på ;) Vitt överkast skulle nog också passa! =)

2008-04-04 @ 16:33:16
URL: http://Shes.blogg.se
Postat av: Maria

Jo alltså, jag håller med. Det viktigaste är att jag får gården, du kan få behålla lillstugan och anna lekstugan. Men jag ska få stora huset.

oh ja, jag är allvarlig bigsis.

2008-04-05 @ 00:02:41
URL: http://maariaaa.tjejsajten.se
Postat av: Malin

Till lillasyster Maria:

Jag vet att du inte ens läst inlägget din toka ;)
Du, driva gården? HAHA. God luck my dear sister. :)

2008-04-05 @ 01:02:23
URL: http://malinastankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0