Är hustrumisshandel berättigat?

Har den muslimske mannen rätt att slå sin hustru?


NEJ, det har han inte. Orkar du läsa igenom allt så kommer förmodligen även du fram till att det inte skulle vara förnuftigt och i enighet med Islams kvinnosyn.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det finns en vers i Koranen i surâ an-nisâ, som ofta dyker upp i diskussioner rörande sakfrågan; huruvida en muslimsk man har rätt att misshandla sin fru.
I Mohammed Knut Bernströms tolkning av Koranen så lyder versen som följande:


"Om ni ser tecken på illvilja hos dem (kvinnorna) förmana dem då och varna dem och om detta inte hjälper håll er borta från deras nattläger och som sista utväg tillrättavisa handgripligen. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem." (4:34)


För att ta reda på vad som egentligen menas med vers 4:34, så ska jag ta upp lite olika tolkningar av ordet daraba, som här översatts till "tillrättavisa handgripligen". Först så vill jag tillägga några saker som jag anser är högst väsentliga att ta med i beräkningen för att få den helhets bild som är nödvändig för att kunna skapa en egen uppfattning angående frågan - på rättvisa grunder.

Detta är den enda vers i Koranen som ens är i närheten att kunna tolkas som berättigande av hustrumisshandel, och det är förmodligen denna vers som utnyttjas och används för att försvara misshandel i muslimska äktenskap. Men man bör fundera över meningen med att Gud i Koranen hänvisar till vers 128 i samma sura:


"Om en kvinna fruktar hård behandling från mannens sida eller att han ska vända sig ifrån henne, kan ingen av dem klandras för att de söker förlikning; en uppgörelse i godo är bäst."
(Koranen 4:128)


Att denna vers uppges höra ihop med den föregående, och att Gud på flera ställen i Koranen uppmuntar männen att visa godhet gentemot kvinnor, samt nedanstående hadither, kan tyckas ge ett ganska tydligt svar på om hustrumisshandel är vad som uppmanas i vers 4:34 . Som en fotnot till versen, kan man i Koranen läsa att profeten förbjöd sina anhängare att slå en kvinna med orden:


"Slå aldrig en av Guds tjänarinnor"


Det arabiska ordet "daraba" kan som sagt ha flera betydelser, det är ett av de ord som i den arabiska ordlistan har längst lista med olika förklaringar. För att kunna göra en så korrek bestämmelse av betydelsen som möjligt så är det först och främst tre aspekter som är extra viktiga att ta hänsyn till. Det första är i vilket sammanhang ordet används. Det andra är att den eventuella betydelsen inte ger versen en innebörd som motsätter sig starka uppmaningar eller grundtankar i Islam, och det tredje är att man jämför ordets betydelse med hur det använts på andra ställen i Koranen. Detta omstridda ord går att finna på inte mindre än 40 ställen i Koranen, men det är bara i vers 4:34 som det ibland har översätts till "slå" eller "tillrättavisa handgripligen".
Om vi undersöker det från andra hållet, dvs, hur betydelsen slå översätts till arabiska, då ser vi att det enda ställen i Koranen där ordet slå används är i vers 2:275, där det står: "Den som livnär sig på ocker skall uppstå till domen lika ostadiga på benen som den som djävulen med sin beröring slagit till vansinne..". I denna vers så är det inte daraba som används för att klargöra att det är slå/slagit som menas, utan yatakhabbatuhu. Ett ord som inte ens är besläktat med daraba.
I den engelska översättningen så kan man även i surâ 20:18 läsa "..slå ner löven från träden för mina får" medans det i den svenska översättningen är ".. skala av löven från träden för mina får".
Inte heller där är det arabiska ordet för slå, daraba.


De vanligaste betydelser som ordet haft på övriga ställen i Koranen är "kungörande", "visa bättre exempel av", "ignorera", och "avsluta/göra upp". Några andra betydelser är "tillrättavisahandgripligen", "slå", "älska med", "lämna", "kela", "skämma bort".


En tolkning, som blivit mer och mera uppmärksammat och accepterat är "älska". I t ex den senaste upplagan av den engelska Koranen så är daraba översatt till älska. Enligt den översättningen så ska mannen alltså, om inget annat fungerat, helt enkelt lämna saken bakom sig, och älska med sin hustru. Det kan också förklara hänvisningen till vers 4:128 där Gud talar om att söka förlikning.
Att hustru och man ska göra sitt bästa för att leva i harmoni med varandra är en stark uppmaning från Gud och kan läsas i b la vers 4:19 och 30:21. Som ett exempel på när daraba tolkas som samlag/älska så hänvisar översättaren och tolkaren Raghib till uttrycket darab al-fahl an-naqah som handlar om hur tjur och hon kamelen genomförde ett samlag. (HAHA, FÖRSLAG PÅ  BÄTTRE PASSANDE ORD HÄR MOTTAS MED STOR TACKSAMHET!)

Tror man, trots Islams grundsyn på kvinnan, på tolkningen "tillrättavisa handgripligen", eller "slå", så kan det fortfarande inte användas som ett godtagbart argument för en man att i ilska eller frustration slå sin fru. Så som det tyvärr sker i en del hem. Det är inte heller något han kan använda som straff, och definitivt inte pga bagateller som att middagen inte står på bordet i tid etc. Detta har Gud genom Koranen sett till genom att Han sa att det måste gå tre dagar innan den sista åtgärden, vad det nu än må vara, får tillämpas. Tyvärr så har denna tolkning fått ett starkt fäste i den muslimska världen, men eftersom större och större del av befolkningen har börjat vägra, att utan bevis, svälja allt som ett fåtal män har påtått vara den korrekta tolkningen av Islam, har större krav kunnat ställas på uttolkarna, och detta har lett till en klar förbättring när det gäller att skilja kulturella värderingar och Islam åt. Dock är det långt ifrån bra än. Det finns många motståndare till detta, som gör allt vad de kan för att få kunna fortsätta att kombinera både sin kultur, heder och religion.


En del muslimer hävdar att tolkningen av ordet "daraba" egentlingen ska vara "lämna/separera". Eftersom Islam sägs vara en logisk religion, så finns många skäl att tro på att det är den här tolkningen som menas. Det stämmer bl a bättre överens med bilden man får om man tittar på hur profeten Muhammed (saw), som är muslimernas förebild i moraliskt uppförande, gjorde. Det har aldrig rapporterats att han ens skulle ha höjt handen mot en kvinna.
Däremot så finns det gott om uttalande som talar för att han var mot agning av kvinnor, t ex så sa han:


"Hur kan en man slå sin fru och därefter om aftonen dela hennes bädd?"


Profeten Muhammed har också sagt:


"Jag uppmanar er att vara goda mot kvinnor!"


Tycker du att misshandel är att visa godhet, ja, då ligger nog det största problemet hos dig, inte hos Islam.


Kommentarer
Postat av: Emelie

helt klart intressant fråga!
gör du det av eget intresse, plugg eller jobb kanske?=)

2008-04-07 @ 23:58:22
URL: http://msguldlock.tjejsajten.se
Postat av: Anonym

Hej! Skrev ett inlägg om giftemål inom Islam. Läs gärna och tveka inte att ge feedback.

2008-04-07 @ 23:59:28
URL: http://skoppan.blogg.se
Postat av: Malin

EMELIE:

Tack! Det tycker jag också ^^ haha.

De inlägg som jag publicerar under kategorin "ISLAM - kvinnor" är frågor med information som jag under flera års tid samlat på mig på främst datorn, mobilen och papperslappar.

Det har varit allt från intervjuer och artiklar till enstaka citat och verser.
Jag har också skrivit av verser från Koranen när jag läst den som jag tyckt vart extra intressanta.

Nu fick jag för mig att sammanställa allt och skriva ner båda fakta och mina egna reflektioner kring det, istället för att ha det utspritt på olika dokument. Sen sa min religionslärare att det här vore perfekt att lämna in som en deluppgift i religionkursen.

Så i första hand så är det ett kombinerat intresse för kvinnofrågor och Islam, sen att jag kan dra nytta av det i skolan är bara ett stort plus! :D

Bra inlägg du skrev om Lars Vilks föressten!

SKOPPAN:

Självklart ska jag göra det :) Tack för tipset!

2008-04-08 @ 00:20:33
URL: http://malinastankar.blogg.se
Postat av: emelie

Förena nytta med nöje;)
Har försökt mejla dig, jag hoppas det funka!

2008-04-08 @ 09:19:16
URL: http://msguldlock.tjejsajten.se
Postat av: Jela

Fint skrivet gumman :)
Haha idag håller ja på å tvättar! Seg va haha :)

Hoppas allt e bra med dej, kram

2008-04-10 @ 10:42:49
URL: http://jela.blogg.se
Postat av: Jela

Haha ja alla bhar klarade sig, thank god! ;D
Ja men de e ju fan dyrt o köpa en hel uppsättning på engång, då e ja lika snål jag haha.

Tack gumman, precis det är ju bara ren fakta för allmänheten om vad griskött gör med kroppen :)

Pussss

2008-04-10 @ 13:13:55
URL: http://jela.blogg.se
Postat av: nour

va bra du skriver! =)

2008-04-12 @ 13:43:56
Postat av: Malin

Tack Nour! :)

Hoppas allt är bra med dig!

2008-04-13 @ 12:57:24
URL: http://malinastankar.blogg.se
Postat av: Conny Rhedin

En helt klart intressant blogg.Många lever med fördomar och detta borde vara mer informativt på MÅNGA ställen.
Återkommer gärna för att läsa dina tankar och dyl
Kram Conny

2008-04-16 @ 16:19:23
Postat av: Ida Dahlberg

Du verkar kunna en del du :P Men jag tycker fortfarande att det är en konstig religion, det har jag alltid tyckt,Så. :)

Men jag har ju inte skrivit att den ena religionen är bättre än den andra heller så.

Hoppas din dag varit bra oxå! =D

Kram!

2008-04-16 @ 19:26:37
URL: http://idadahlberg.blogg.se
Postat av: Jela

Jaa de va tur, uh jag fick verkligen panik när ja inte kände nåt aså de blev som bedövat. Jag tog också den själv fast de e många år sen, shiet men hur ser din navel ut nudå?

Pusssss

2008-04-20 @ 20:25:14
URL: http://jela.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0